OPPLEV FRØYA

 
shutterstock_598388876.jpg

Sistranda

Kommunessenteret har flere interessante steder, blant annet Frøya kultur- og kompetansesenter samt Blått kompetansesenter. Frøya kultur- og kompetansesenter er et signalbygg som har mottatt mange lovord både fra fjern og nær. Det inneholder videregående skole, kulturskole og kulturhus. BKS eller Blått kompetansesenter er en samling av flere bedrifter som har sjømatproduksjon i fokus. Frøya og Hitra har 2,3% av Trøndelags befolkning og har ca. 43% av eksportinntektene fra Trøndelag.

 
dronebilder_hotellfrøya-0104 .jpg

Hotell Frøya

Hotell Frøya er et familieeid hotell på Sistranda. I restauranten tilbys mat basert på lokale råvarer. Ved siden av fisk og skalldyr fra havet rett utenfor, serveres også hjort fra Hitra og villsau fra Frøya med fantastisk smak. Hotellet er også en autorisert akevittbar og tilbyr lokalprodusert øl. Hotellet har blitt kåret til midt-Norges beste flere år på rad.

 
SUPERIOR Front copy.jpg

Dyrvik eller «Dørvikan» som vi sier på Frøya

Erviks Laks og Ørret ble etablert i 1973 av Kolbjørn Ervik, hans fem sønner (Torbjørn, Anton Ulrik, Bjørgvin, Leif, Kolbjørn Svein) og regnskapsfører Olav Kvernberg fra Hitra. Disse var blant pionérene i norsk lakseoppdrett. I dag er selskapet fremdeles familieeid, og Synnøve Grinnen Ervik er daglig leder i selskapet, som har base i Dyrvika.

 
Bilde8.png

FRØYAS ROLLE I KRIGSHISTORIEN

14. april 1944 stakk frakteskuta «Gangar» til havs med 22 frøyværinger om bord: kvinner, menn og to barn. Harald Dyrø som hadde vært aktiv i våpensmuglingen som gikk over Frøya i krigsårene, sto til rors gjennom stiv kuling i Nordsjøen, til båten kom til havn på Shetland. Harald Dyrø ble med i Kompani Linge som trengte en mann som var lommekjent på norskekysten. Dyrø gjorde 12 turer med skuta «Vigra» der Leif Larsen, «Shetlands-Larsen», var med som kaptein, og en tur med skuta «Hitra». 

 
Bilde9 .jpg

FISKEVÆRET LENGST

MOT NORDVEST

Kya består av to lave holmer, kun 6 meter over havet, som er delt av ei smal keil (sund) som går fra nord til sør. 

I begynnelsen av 1900-tallet var det omkring 20 rorbuer og to større losjihus, ca. 400-450 sengeplasser tilsammen, på Kya. Moloen på Kya sto ferdig i 1913. 

Mange av rorbuene hadde «humoristiske» navn som Helvete, Markbolet, Flira, Merraræva, Slaveriet, Fjøset, Kammerset, Skygglappen, Fausken (fausk = råttent treverk), Litlsorret og Storsorret (sorr = isskorpe eller blanding av is og vann).  

I 1978 brant dessverre brygga og mesteparten av rorbuene på Kya ned. 

Bilde1-12 .jpg

Vågsvær

Vågsvær er nevnt som fiskevær så tidlig som 1433 i Aslak Bolts jordebok. Da var erkebiskopen eneeier av fiskeværet. Fiskerne som bodde der, måtte betale avgift til erkebispesetet, noe som i realiteten var skattebetaling til kongen. Marine Vågsvær gir oss i boken Vågsværkrøniken av Johan G. Foss et nærbilde av et øysamfunn ytterst ute på trøndelagkysten. Marine har beskrevet det å bo på kysten i et lite fiskevær fra først på 1900-tallet og fram til 1950-tallet. 

61556546486__5A639D8D-DAA6-41F3-82AA-843262AEB33D-1.JPG

Havbruk TRØNDELAGSKYSTEN


- episenteret for havbruk "Frøya og Hitra"


Grunnlaget for lakseoppdrett i Norge ble lagt allerede på 60-tallet, da villaks fra 41 norske elver ble samlet inn for å ale fram laks med riktige egenskaper for oppdrett. I dag ruller en trailer fullastet av laks over norskegrensen hvert 10. minutt hver dag hele året.

Laks er det «husdyret» som utnytter fôret mest effektivt – mer enn dobbelt så effektivt som gris og fjørfe.

Nærings- og fiskeridepartementet deler ut såkalte utviklingstillatelser innen havbruk. Målet er å stimulere til at det utvikles ny teknologi og nye løsninger som beviselig reduserer
miljøavtrykket fra matproduksjon i hav.

 
60746070_2048048815489243_7638234040377540608_n.jpg

SULA

Sula var tidligere et viktig fiskevær og har trolig hatt fast bosetning fra 1300-tallet. Sula fyr er fra 1909, men fyrlykt har det vært i århundrer her. Sula har også lenge vært kirkested og er i dag en del av kystpilgrimsleden. 

På Sula kan du få servert god lokal kystmat. Vi har både lokal pub, Terna restaurant med topp mat og konsertlokale. Ønsker du å lage maten din selv, så er det også en flott dagligvare på Sula.

Sula har daglige hurtigbåt- og ferge forbindelser til resten av øyrekka og fast-Frøya. Utenfor Sula ligger verdens største kjente dypvanns-korallrevkompleks, kalt Sularevet.

 
Bilde1-4.png

Bogøy

Været har opplevd fraflytting i likhet med hele øyrekka utenfor Frøya i årene etter andre verdenskrig. På Bogøy er det per 2017 bare én barnefamilie; noen flytter fra, mens noen flytter til Bogøy. Det bygges mange hytter. Familien Skatvold etablerte spisestedet Supen Pøbb og har innredet deler av det gamle pakkhuset til utleieleilighet. Puben er åpen i påske- og sommersesongen. Det er også etablert gjestebrygge i tilknytning til puben. Bogøy har hurtigbåt- og ferjeforbindelse til Sula, Mausund og videre til fast-Frøya. 

SUPEN PØBB

Siden Supen Pøbb på Bogøya ble åpnet i 2007 har folk valfartet til puben. "Jeg tror vi har knekt den sosiale koden", sier innehaver Torleif Skatvold. Fisken som serveres på Supen Pøbb, er førsteklasses fersk fisk rett fra fiskemottaket samme dag som den blir servert.

 
Oda fra Havet .jpg

Mausund

Mausund er det mest befolkningstette området i øyrekka utenfor Frøya, som strekker seg fra Kya i sør til Halten i nord, en distanse på 40 nautiske mil eller 74 km. Mausund har barne- og ungdomsskole, idrettsanlegg og dugnadsbygd svømmehall, foruten fiskemottak og flere gode restauranter. Det er ca. 200 fastboende i dag.

"Mausen" har både hurtigbåt- og ferjeforbindelse. Hvert år arrangeres Ut i havet-festivalen som er en kombinert fiskekonkurranse og musikkfestival. Oda fra havet er et musikkspel med handling fra trøndelagkysten i 70-årene og som spilles annenhvert år på Mausund.

HAVNA KAFÉ
På kaféen som har åpent alle dager, er det fine muligheter til å nyte maten utendørs. Har du ennå ikke smakt Anne Sofies fiskemat? Da har du definitivt noe til gode! God og variert meny, både kjøtt, fisk og annet. Og til dere som allerede har gjestet denne koselige plassen, legg gjerne igjen en hilsen her til innehaver Anne Sofie og hennes gode facebookside: Havna kafe´.

 
Sørburøy kai 1.jpg

Sørburøy

Sørburøy ligger i det største sammenhengende havområdet som er fredet i Norge; Froan naturreservat og landskapsvernområde. Det er derfor begrensninger i den frie ferdsel på land på enkelte tider av året.

De fleste av de 30 fastboende bor på Nordøya, som huser butikk, hurtigbåtkai og fiskerikai. Det er også en brannstasjon der, som ble satt opp i 2012. Samme år ble helikopterlandingsplass laget midt på øya.

Det er daglig båtforbindelse til Dyrøya og videre til Sistranda på Frøya. 

 
sauoy.jpg

Sauøya

Øya er en del av landskapsvernområdet Froan. Her ligger Froan kapell, bygd i 1904. Da var befolkninga her ute tallrik nok til et vakkert kapell. I dag er det ingen fastboende her, men Ervik-familien har restaurert de gamle bygningene og driver utleie. Kapellet brukes om sommeren da det er båtforbindelse hit.

Froan Utviking/Sauøy-gården 
Sauøy-gården er gamle væreier-gården i Froan. Den er nå nyoppusset og leies ut i sommerhalvåret. Vi har 12 sengeplasser. Her er det mulighet for flere familier samtidig, bedrifter, eller andre grupper.

 
haltenFyr -.jpg

Halten

Den første skriftlige nedtegnelsen om ferdsel til Halten er fra 1548 og viser innbetalt utrorsavgift. Trolig har folk benyttet Halten lenge før det. Området var i væreier Borthen-familiens eie til 1927. I sine glansdager var Halten trøndelagskystens største fiskevær. 

Halten fyr ble etablert 1875 og er 29,5 meter høyt.

Turistsesongen går fra april til august da det er båtforbindelse utover, og det er mulig å leie steder å sove og å arrangere selskap. Halten er i dag eid av Stiftelsen Halten - Nekolai Dahls Minne.

 
Bilde50 .jpg

Stokksund/Stokkøya

På Stokkøya kan vi besøke Stokkøya sjøsenter med sin lekre, særegne arkitektur og spise eksklusiv mat i toppklasse på strandbaren. Den 400 meter lange sandstranda kan kanskje også friste til å ta et bad? Stokksund ligger på Fosenhalvøya og turen dit tar en drøy time med rib fra Frøya.

 
titran-1.jpg

Titran

Titran er fra gammelt av et tradisjonelt fiskevær med mottak og fabrikk  for videreforedling av hvitfisk. Tidligere var været et av de viktigste i Midt-Norge som til tider kunne huse mange titalls båter og hundrevis av fiskere. Det er i dag etablert et landbasert oppdrettsanlegg her. Titran er også åsted for landets første vindkraftverk.

Ved Titran kapell står en bauta til minne om Titran-ulykken i 1899, da 140 fiskere fra hele Midt-Norge omkom under uvær på havet.  På Titran ligger også Stabben fort med rester av et kommandotårn med kanoner, samt hundrevis av meter med underjordiske ganger, åpnet for publikum på 1990-tallet. 

Vest for Titran, på et stort skjær, står Norges høyeste fyr, Sletringen fyr, som er 45 meter høyt. I sommerhalvåret holder Titran kafé åpent nede ved havna.